zaterdag 19 juni 2010

Privacy


Foto: van het wereldwijde web geplukt
Zeggen jullie er nou eens iets van. Is het gebruikelijk ofzo, dat als je ouders op vakantie gaan ze niets van zich laten horen? Niet of ze zijn aangekomen op de plaats van bestemming, niet of ze oké zijn – voor mijn part laten ze desnoods weten dat hun haastig nieuw aangeschafte koffers de reis (niet) hebben overleefd. Dat mijn ouders zuinig zijn, op het krenterige af misschien: het is me bekend. Maar een sms'je kost slechts 13 cent, en dat is maar 6 cent duurder dan het goedkoopste blikje tomatenpuree.
Ondertussen toont het nieuws mij beelden uit Frankrijk waar je niet vrolijk van wordt. Ik weet heus wel dat mes parents niet in de Var (of moet ik zeggen: het rampgebied) rondhangen, hoewel je daar niet met volledige zekerheid van op aan kan. Ik weet ook dat er onder de doden geen Nederlanders zijn. Ook realiseer ik me trouwens dat hoe treurig het ook is voor de toeristen, het is pas echt dramatisch voor de lokale bevolking. Et non, ik hoef niet te wachten op hun telefoontje, ik kan mijn ouders zelf bellen als ik zo nodig wil weten hoe het met ze gaat. Maar ja maar ja maar ja. 
Weet je wat mijn moeder een aantal vakanties terug zei, toen ik een opmerking maakte over hun stilzwijgen? "Wat denk jij wel niet? Wij willen ook wel eens vrij zijn. Wij willen ook wel eens een keer niets met de kinderen te maken hebben. Wij hebben ook recht op privacy." 
Dus. Zeggen jullie daar nou eens iets van. Is dat gebruikelijk, ofzo?

2 opmerkingen:

swan zei

Als ik dat tegen mijn ouders zeg, raken ze bijzonder gekwetst. Het is geen kwestie van privacy als je beseft dat de ander zich misschien zorgen om je maakt. Jouw ouders zijn bijzonder egocentrisch en geven geen blijk van empathie. De wereld draait om hen, dat jij ook gevoel hebt, is voor hen niet te begrijpen. En nee. Dat is niet gebruikelijk.

Jooper zei

Nee, dat is niet gebruikelijk. Ze zijn in het buitenland, zonder kinderen, dus ze hebben al veel privacy. Het is een kleine moeite om je kind even te laten weten dat alles goed is, dat ze zich geen zorgen hoeven te maken. Dat heeft niks met privacy te maken, dat is gewoon even een momentje van contact met je kinderen. 'Hallo, we zijn aangekomen, alles goed hier. Veel liefs en tot snel.' Dat is normaal.